21 април 2014 г.
Важно за фермера
Растениевъдство | Животновъдство | Пчеларство | Земеделска техника
/20.02.2009 г./ Преглеждания 2827 | Коментари 0
Лаудис® е най-новото постижение на Байер КропСайанс при хербицидите в царевица
 
Лаудис® е най-новото постижение на Байер КропСайанс при хербицидите в царевица. Подходящ е за царевица за зърно и силаж, сладка царевица, линии за семепроизводство.
Лаудис® е напълно системен вегетационен хербицид, поставящ нови стандарти за безопасност, бързина и начин на действие и спектър на контролирани плевели.
Лаудис® контролира едногодишни житни и широколистни плевели, паламида и балур от коренища.

* Механизъм на действие
* Спектър на действие на Лаудис
* Препоръки при употреба
* Предимства на Лаудис
* Влияние на климатичните фактори
* Смесимост
* Действие върху следващи в сеитбооборота култури

Механизъм на действие:

Активното вещество в Лаудис® се нарича темботрион и е с различен механизъм на действие от всички познати до сега. То позволява на Лаудис® да прониква изключително бързо в растението, да се придвижва системно до всичките му части. Лаудис има индиректен хербициден ефект. Той работи заедно със слънцето за унищожаване на плевелите. Лаудис® блокира каротиноидите, които защитават хлорофила и ултравиолетовата светлина го разгражда, предизвиквайки бързо побеляване и некрозана плевелите. Плевелите загиват от свръхдоза ултравиолетова светлина. Това гарантира ефекта дори и при облачно време. Лаудис® има най-бързо действие от всички хербициди досега прилагани в царевицата.
В същото време Лаудис® поставя нов стандарт безопасността към царевицата. Лаудис® не е просто селективен – той е неутрален към културата. Това директно се отразява на добива и от площи, третирани с Лаудис® се получава с 15% по-висок добив в сравнение с дикамба и сулфонилуреи.

Спектър на действие на Лаудис®:

Лаудис® има много силно и категорично действие срещу бутрак, татул , паламида и лобода, кокоше и кръвно просо, зелена кощрява. При едногодишните житни плевели за постигане на максимален ефект трябва да се третира рано, до 3-4 лист. След начало на братене кощрявата става особено устойчива. Кокошето просо може да се контролира отлично дори и във фаза братене.
Лаудис® силно потиска балур от коренища. Балурът побелява, една част загива, но друга може да започне да възстановява след около месец. Поради бързия си ефект Лаудис® позволява да не се чака дълго, а може да се влезе за окопаване скоро след третирането (около седмица). Лаудис® потиска дори троскот.
Лаудис® е идеалният продукт за третиране на площи със смесено заплевеляване, но с ниска плътност балур във фаза 3-5 лист на царевицата.

Препоръки при употреба:

- Най-добър контрол на едногодишни житни се постига в ранни фази на развитие преди начало на братене
- Широколистните плевели се контролират най-добре във фаза 4-5 лист
- Лаудис® може да се прилага между 2ри и 8ми лист на царевицата, но технологично оптималния момент за контрол на плевелите съвпада с 3ти-5ти лист
- Лаудис® може да се прилага и при прогноза за идващ дъжд защото 1 час е достатъчен за поемане на препарата
- Поради високата безопасност Лаудис® може да се прилага и при царевица, подложена на стресови фактори. Най-вече след период на сухо и горещо време.
- На полета, където основен проблем е тежко заплевеляване с балур най-добрият избор остава Екип®.

Предимства на Лаудис®:

- Лаудис® е формулиран в новата ОДези формулация, която подобрява прилепването, проникването и придвижването на активното вещество
- Изключителна бързина на действие – плевелите побеляват на третия ден , а некрозата се проявява за седмица
- Най-високо ниво на безопасност – Лаудис® е неутрален към царевицата. Няма разлика в добива между площи плевени на ръка и площи третирани с двойни дози Лаудис®.
- Повишение на добива – поради безопасността на Лаудис® се получава 15% по-висок добив в сравнение с третиране с дикамба или сулфонилуреи
- Много бързо поемане – Лаудис® се поема за 1 час от плевелите
- Без ограничение за смесване с органофосфорни инсектициди
- Работи бързо дори и при сухи условия
- Лаудис® се прилага при царевица за зърно и силаж, сладка царевица, линии за семепроизводство

Влияние на климатичните фактори:

- Ефикасността на Лаудис® не се влияе от сухо и горещо време. Дори тогава благодарение на формулацията активното вещество успява да прониква бързо в листата на плевелите. Разбира се трябва да се избягва третиране в горещите обедни часове заради високото изпарение и загуба на работен разтвор.
- 1 час е достатъчен за поемане на препарата и дъжд паднал след това не намалява хербицидния ефект
- Поради действието на антидотната технология Лаудис® може да се прилага безопасно и след периоди на сухо и горещо време, когато царевицата е стресирана.

Смесимост:

Лаудис® позволява смесване с органофосфорни инсектициди и повечето хербициди.
Действие върху следващи в сеитбооборота култури:
Лаудис® е вегетационен хербицид и се разгражда бързо в почвата. Това позволява на всички култури да се сеят нормално в сеитбооборота след царевица, третирана с Лаудис®.
В случай на унищожаване на царевица третирана с Лаудис® веднага може да се сее царевица за зърно и силаж, сорго и памук. След две седмици и преораване на площта може да се сее грах, домати и зеле.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 Няма изненада - наредбата за агроплащанията още не е готова
 Остават пет дни да се кандидатства по схемата de minimis за животновъдите
 Страната ни е на последно място в Европа по млеконадой от животно
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 
 
 
Всички права запазени FARMER.bg  2003 - 2014